Home » Aktuellt » Skolbiblioteket

Skolbiblioteket

Skolan har ett eget bibliotek med cirka 2000 böcker, i huvudsak barn- och ungdomsböcker. Biblioteket är bemannat av en utbildad skolbibliotekarie måndag till torsdag mellan kl. 10 och 12:30.

Skolbibliotekarie Carmen Liljegren-Cruz välkomnar eleverna till vårt skolbibliotek.

Skolbibliotekarie Carmen Liljegren-Cruz välkomnar eleverna till vårt skolbibliotek.

Reglerna på skolans bibliotek är detsamma som för landets stadsbibliotek. Barnen får låna en bok i fyra veckor och efter det måste boken lämnas tillbaka eller lånas om. Det kostar inget om barnen råkar lämna boken för sent.

Däremot om en bok förstörs eller försvinner är det föräldrarna som debiteras för boken så att skolan kan köpa in ett nytt exemplar.

 

Biblioteket_2

Biblioteket är omtyckt av våra elever.Biblioteket_3

 

 

 

 

 

Vikten av läsning

Barn och läsning är oerhört viktigt. De senaste tio åren har läsförmågan hos svenska barn och ungdomar försämrats markant. 25 % av pojkar i klass 9 klarar inte läsförståelsen av en enklare faktatext, 32 % klarar inte av att följa textremsan på TV. Vi måste alla hjälpas åt så att våra barn får ett bra språk och klarar sig ute i världen. Vi måste locka fler barn att upptäcka läsningens och böckernas magiska värld.

Dagens barn ofta får ”färdiga” bilder presenterade för sig genom filmer och dataspel. Det är viktigt att barn får skapa sina egna inre bilder, och det gör de när de lyssnar till eller läser en bok. Det är då deras fantasi och kreativitet kan blomma ut. Egenskaper som de sedan bär med sig in i vuxenåldern.

Två citat om vikten av läsning:

 ”På många sätt är fantasin mycket bättre för där bestämmer man allting själv. I fantasin kan jag välja att vara modig och stark och supersmart, fast jag är en fegis, ganska svag och normalknäpp. Jag kan välja att vara i äventyret eller att slappa på en strand. Fast mest gillar jag äventyret.”

”Det spelar ingen roll vad böckerna handlar om, bara min fantasi får plats att springa omkring i berättelsen. Jag vill bli överraskad och tänka nya tankar, sådana jag inte skulle ha kommit på om jag inte läst just den historien. Författaren skriver bara halva boken. Den andra halvan får du ta hand om. Det är du som bestämmer hur allt ser ut. Precis så funkar en bra bok. Och jag läser och läser, böcker för vuxna och barn, enkla faktaböcker och tjocka fantasyromaner, små samlingar med korta historier och långa berättelser om varulvar och zombies. Allt finns i böckerna och alla böckerna jag läst finns i mig. Jag är rik!”

 

 

 

 

 

 

 

 

Arkiv