Home » Aktuellt » PRAO-tid för klass 8

PRAO-tid för klass 8

Nöjd lärare på PRAO-besök!

”Vad gör ni lärare egentligen nu då klass 8 inte är här utan på PRAO?” Denna fråga fick jag av en elev i klass 7 i början av vecka 10. Mitt svar kommer här. Vi sitter inte och rullar tummarna utan sköter vårt arbete som vanligt men gör också besök hos elever ute på deras PRAO-platser utifrån hur många undervisningstimmar man har i klassen.

Jag har valt att besöka tre elever och genomförde förra veckan två besök och kommer i morgon att genomföra mitt tredje. Det är en absolut slump att det råkar vara tre kaféer, iallafall en omedveten handling. Jag utgick ifrån att ställena skulle ligga utmed gröna linjen så att det passade att göra besöken på hemvägen eller som en kort avstickare en förmiddag.

I fredags besökte jag Petra i Gamla Stan och Polina vid Centralen. Två helt olika ställen. Det ena en mysig tehandel med tesalong och den andra ett mer kontinental kafé för folk som är på resande fot. Tesalongen var mer ett ställe för småprat och mys. Där slog jag till med att beställa en cream tea och en kanna te. En passande avslutning på arbetsveckan. 

Båda flickorna tog sig tid för sin gamla fröken och jag förhörde mig om deras framtidsplaner. Att jobba heltid på kafé ingår inte där, kanske som sommarjobb eller extraknäck på helger när man pluggar. Motivationen att satsa på studierna tror de kommer att höjas drastiskt. Det är viktigt att ha bra kunskaper då man går vidare till gymnasiet och sedan till högskolan. 

Jag åkte hem mätt och belåten och mycket stolt över våra två elever. Det ska bli härligt att få tillbaka klassen igen nästa vecka. Högstadiet är inte sig likt utan dem. När klassen är tillbaka sätter vi igång med att skriva reportage om PRAO-tiden, ett samarbete SV och SO.

/Kristina Klempt
lärare i SV/SVA och EN klass 8

Som en gammal fin tehandel, bara nummer på burkarna, inga namn.

Här fanns det massor av koppar, kannor och annat som har med te att göra.

Våren kändes plötsligt lite närmre.

Petra är mycket nöjd med sin PRAO-plats.

Cream tea är bland det bäst som finns när man känner sig lite trött på eftermiddagen.

Polina in action.

Hon var väldigt grundlig.

Grillen blev till slut ren. Denna uppgift måste göras varje dag.

En nöjd men lite trött Polina. Snart var det dags för att avsluta första arbetsveckan.

 

Arkiv